Javno pismo poslanskim skupinam: amandma na Zakon o varstvu potrošnikom posledica lobističnih pritiskov?

V Zavodu KOLEKTIV 99 smo pozorno spremljali včerajšnjo sejo Odbora za gospodarstvo, na kateri so poslanke in poslanci med drugim obravnavali Zakon o varstvu potrošnikov, o katerem smo tudi mi podali svoje stališče. Posebej smo se odzvali na predlagani amandma Združenja bank Slovenije k 23. členu, ki bi, v primeru, da bi bil sprejet, raven varstva pravic potrošnikov pomembno zmanjšal.

Dan pred sejo so bili objavljeni predlagani amandmaji na zakon s strani koalicije. Med njimi amandmaja na 23. člen ni bilo. Je pa koalicija na sami seji naknadno vložila amandma na ta člen, ki ga je odbor nato tudi sprejel. Sprejeti amandma pomembno posega v predlog Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, predvsem na način, da v zakonsko besedilo po nepotrebnem vnaša nejasnosti in odpira možnost, da se v nadaljnjem zakonodajnem postopku 23. člen, ki določa nepoštene pogodbene pogoje, še dodatno spreminja. Netransparenten način sprejemanja amandmaja, ki je bil vložen med sejo, daje občutek, da so koalicijski poslanci podlegli lobističnim pritiskom, saj bi sprejeta dikcija lahko nasprotovala načelu zakonitosti in jasnosti, to pa je v interesu kršiteljem potrošniške zakonodaje. 

V Zavodu KOLEKTIV 99 smo s pismom nemudoma po seji poslanske skupine pozvali, da besedilo v nadaljnjem postopku vrnejo v stanje, kot ga je predlagalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo oz. vlada, kar bi zagotavljalo visoko raven varstva pravic slovenskih potrošnikov.

Author avatar
Zavod Kolektiv99
http://kolektiv99.si
sl_SISlovenian