Vložena kolektivna odškodninska tožba zoper korporacijo Apple

Zavod KOLEKTIV 99 je s pomočjo Odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji pri Okrožnem sodišču v Ljubljani vložil kolektivno odškodninsko tožbo zoper ameriško korporacijo Apple. Zavod KOLEKTIV 99 v tožbi zatrjuje, da je multinacionalka s sedežem v Kaliforniji z namernim upočasnjevanjem delovanja in zmanjševanjem nabora funkcionalnosti določenih modelov telefona iPhone oškodovala potrošnice in potrošnike tudi v Sloveniji. Tožba, s katero Zavod KOLEKTIV 99 v korist vseh oškodovanih potrošnic in potrošnikov zahteva povračilo škode v znesku 27,5 milijona evrov, je bila vložena na podlagi Zakona o kolektivnih tožbah, ki omogoča skupinsko uveljavljanje pravic posameznikov v primerih množičnega oškodovanja. 

Zavod KOLEKTIV 99 poziva potrošnice in potrošnike, ki so bili zaradi Applovih ravnanj oškodovani, da se prek obrazca na spletni strani www.kolektiv99.si evidentirajo in tako pomembno pripomorejo k nadaljnjemu postopku kolektivnega spora ter si zagotovijo, da bodo o pomembnih nadaljnjih korakih in dogodkih v zvezi s sporom sproti obveščeni. Postopek za potrošnike ne pomeni nobenega stroška.

Korporacija Apple je 28. 12. 2017 izdala obvestilo, v katerem je javno priznala, da je preko sistemskih nadgradenj operacijskega sistema iOS namenoma upočasnjevala delovanje in zmanjševala nabor funkcionalnosti nekaterih starejših iPhone modelov, ne da bi o tem predhodno obvestila uporabnike teh telefonov. S posodobitvijo iOS 10.2.1. so bili oškodovani uporabniki iPhone modelov 6, 6 plus, 6s, 6s plus in SE, s posodobitvijo iOS 11.2. pa uporabniki iPhone modelov 7 in 7 plus.

Zaradi priznanja in odkritij, povezanih z upočasnitvijo delovanja telefonov in poslabšano močjo baterij, je bil Apple tarča številnih tožb, naloženi pa sta mu bili tudi dve globi, in sicer v Italiji (10 milijonov evrov) in Franciji (25 milijonov evrov). Marca 2020 se je družba Apple v ZDA dogovorila za sodno poravnavo, v kateri bo lahko višina odškodnine, glede na število prijavljenih oškodovancev, znašala od 310 do 500 milijonov ameriških dolarjev. Apple se je novembra 2020 v ZDA dogovoril še za eno sodno poravnavo v zvezi z omenjenimi ravnanji, tokrat v znesku 113 milijonov ameriških dolarjev.

Ocenjuje se, da je v Sloveniji potencialno oškodovanih med 112.500 in 187.500 uporabnikov telefonov iPhone. Čeprav so se uporabniki zatekli k različnim načinom naslavljanja težave – nekateri so se odločili za nakup novega telefona, drugi so se odločili za zamenjavo baterije, tretji pa so kupili različne podporne naprave (npr. prenosne baterije), je vsem skupno to, da se je z namestitvijo prej navedenih posodobitev iOS zmanjšala vrednost njihovih naprav iPhone. Zavod KOLEKTIV 99 v tožbi zatrjuje, da je zaradi ravnanj korporacije Apple uporabnikom iPhone 6 in 6 plus nastala škoda v višini 104 evrov, uporabnikom iPhone 6s in 6s plus 165 evrov, uporabnikom iPhone SE 127 evrov in uporabnikom iPhone 7 in 7 plus 181 evrov.

Potrošniki, ki so telefon kupili v Sloveniji, bodo v primeru uspeha tožbe lahko uveljavljali svoje upravičenje do odškodnine z računom, bančnim izpiskom ali drugo obliko potrdila o plačilu, s katerim bodo lahko dokazali, da so v obdobju med 9. 9. 2014 in 28. 12. 2017 v Sloveniji kupili relevantni iPhone model. Več informacij, vključno z vloženo tožbo, je na voljo na spletni strani www.kolektiv99.si

Kolektivni spor zoper Apple je prvi primer tovrstne kolektivne odškodninske tožbe v Sloveniji in tudi prvi primer Zavoda KOLEKTIV 99, ki se je odrazil v pripravi in vložitvi tožbe, pri čemer pa v zavodu obravnavajo tudi druge primere množičnih oškodovanj potrošnic in potrošnikov. Tako je npr. v zadnjih fazah priprava kolektivne odškodninske tožbe zoper korporacijo Guess, ki je s kršitvami pravil konkurenčnega prava, ki jih je ugotovila Evropska komisija, oškodovala potrošnice in potrošnike v Srednji in Vzhodni Evropi.

O kolektivnih sporih

V letu 2018 se je začel uporabljati Zakon o kolektivnih tožbah, ki omogoča skupinsko uveljavljanje pravic posameznikov prek instituta kolektivnega spora. Tako lahko zdaj sodišče z eno sodbo reši vse zahtevke, ki zadevajo ista, podobna ali povezana dejanska ali pravna vprašanja in ki se nanašajo na isti primer množičnega oškodovanja.

Glavna prednost kolektivnih sporov je, da posamezniku omogočajo dostop do sodišča tudi v primerih, ko se mu to s samostojnim uveljavljanjem zahtevka ne bi izplačalo, ker bi bili stroški individualnega spora preveliki v primerjavi z možnim izidom, npr. odškodnino. Poleg tega pa tovrstni spori delujejo preventivno, saj predstavljajo pritisk na gospodarske subjekte, da njihova neskladna in pogosto nezakonita ravnanja ne bodo ostala nekaznovana. Skupinsko uveljavljanje pravic tudi pozitivno vpliva na pravni sistem kot celoto, saj ima pomemben odvračilni učinek, lahko vodi do manjše obremenjenosti sodišč ter lahko pomembno razbremeni regulatorje.

O zavodu

Zavod KOLEKTIV 99 je nevladna nepridobitna organizacija, ki svoje aktivnosti usmerja v kolektivno varstvo in uveljavljanje pravic posameznic in posameznikov. Delovanje zavoda je usmerjeno v ozaveščanje javnosti o njihovih pravicah ter zmanjševanju in preprečevanju situacij, ko bi prihajalo do masovnih kršenj pravic posameznikov.

Pomemben del delovanja zavoda pa je tudi kolektivno uveljavljanje pravic v imenu in v korist posameznic in posameznikov. Zavod KOLEKTIV 99 služi kot platforma za skupinsko uveljavljanje pravic posameznikov proti gospodarskim subjektom ali posameznikom, ki s svojimi ravnanji kršijo veljavne predpise s področij delovanja zavoda (varstvo potrošnikov, konkurenca, finančni inštrumenti, delovno pravo, varstvo okolja), s tem pa povzročajo nepravilno delovanje trga ter škodijo dobrobiti posameznic ali posameznikov ali pa jim s svojim ravnanjem celo povzročajo škodo. Zavod bo pri zastopanju in uveljavljanju pravic posameznic in posameznikov projektno sodeloval z zainteresiranimi odvetniki oz. odvetniškimi družbami.

Sašo Stojanovič Lenčič, direktor Zavoda KOLEKTIV 99:

»Zavod KOLEKTIV 99 smo ustanovili z namenom varovanja in kolektivnega uveljavljanja naših pravic in predstavlja platformo za ozaveščanje o naših pravicah, za povezovanje in združevanje. V slovenskem pravnem redu velja, da kdor nekomu povzroči škodo, mu jo mora povrniti. Vložitev kolektivne odškodninske tožbe proti Applu omogoča oškodovancem dostop do sodnega varstva in posledično do odškodnine. Pri tem je pomembno poudariti, da potrošniki, ki so bili oškodovani, s kolektivno tožbo ne bodo imeli nikakršnih stroškov. Verjamemo, da bo tožba tudi pomemben signal vsem potencialnim kršiteljem, da je Slovenija prostor, kjer se protipravna ravnanja ne izplačajo.«

Aljoša Krdžić, odvetnik, Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji:

»Možnost skupinskega uveljavljanja zahtevkov bo v prihodnje pomembno prispevala k dvigu ravni poslovne kulture podjetij do posameznikov in bo zagotovo postala nepogrešljiva dopolnitev regulacije ravnanj ter uveljavljanja odgovornosti poslovnih subjektov za njihova neskladna ravnanja. Za to pa je nujno, da potrošnice in potrošniki ter reprezentativni subjekti te možnosti, ko je to utemeljeno, tako kot v primeru Apple, tudi izkoristijo. Tožba proti Applu je prva tovrstna odškodninska tožba v Sloveniji in v strokovnem smislu predstavlja edinstven mejnik pri razvoju tega pravnega področja in krepitvi položaja potrošnic in potrošnikov v razmerju do poslovnih subjektov.«

Author avatar
Zavod Kolektiv99
http://kolektiv99.si

8 comments

 1. Jure

  Kupil sem telefon SE preko amazon.de z dostavo v Slovenijo. Ali se vam lahko pridružim, ali je potrebno imeti slovenski račun? Iz računa Amazon.de je razvidno da je bil telefon dostavljen v Slovenijo

 2. aleksander zajc

  pozdravljeni, ali je aneks operaterja dovolj, namreč poblaščeni trgovec je zamenjal računski sistem, tako da ne hrani več 4 leta stare podatke, hvala za odgovor, lp

 3. Nadia Muzenic

  Spoštovani,
  kupila sem več i phonov, pa mi sprejme prijavo na vaši strani le za enega, kako lahko prijavim v tožbo še druga dva? Skupaj sem kupila tri, račun imam za enega, imam pa original škatlo, polnilec, telefon (nedelujoč oz. počasni) in vse, kar paše zraven – pošljem sliko?

  hvala lepa
  prosim lepo za odgovor.
  Nadja Muženič

 4. O64107515,
  Mam aplle gsm 7,
  Pošljem račun

 5. Admir Bajrič

  Zdravo a bo zadostoval samo racun ko sem kupil telefon za tozbo lp

 6. Nevenka

  Pozdravljeni,
  ali je ta tožba in prijava še aktualna?
  Lp, Nevenka Prevodnik

 7. Nevenka

  Pozdravljeni,
  ali je ta tožba in prijava še aktualna? Pa še, imam račun za Iphone SE32GB leta 2018. To potem ne velja?
  Lp, Nevenka Prevodnik

 8. IRENA KOKALJ, GLASBILA DOO DOMŽALE

  Spoštovani!
  V kakšni fazi je sedaj ta tožba?
  Kdaj lahko uporabniki, ki smo oddali zahtevek, pričakujemo povračilo stroškov?
  Lep pozdrav in hvala lepa za odgovor,
  Irena Kokalj

en_USEnglish