Tržni inšpektorat o iPhonu 12: Ob pravilni rabi je telefon varen

Pred dnevi smo kot potrošniška organizacija pristojni Tržni inšpektorat povprašali, če v zvezi z medijskim poročanjem o domnevnem presežnem sevanju iPhona 12, ki so ga ugotovili v Franciji, vodijo kak postopek oz. aktivnosti za zaščito slovenskih potrošnikov.

Prejeli smo naslednji odgovor:

“Glede na ugotovitve francoskega laboratorija, ki je ugotovil preseganje mejnih vrednosti pri nepravilni rabi mobilnega telefona ocenjujemo, da umik telefona iPhone 12 s slovenskega trga ni upravičen.

Ocenjujemo, da proizvajalec v navodilih za uporabo med opozorili in varnostnimi informacijami dovolj dobro informira uporabnike o pravilni rabi mobilnih telefonov. Če pa uporabnik tega v času uporabe mobilnega telefona ne upošteva, pa izpostavljenosti morebitnemu povečanemu sevanju ni možno pripisovati proizvodu, temveč nepravilni rabi aparata. Zaradi nepravilne rabe lahko postane vsak, še tako varen aparat, nevaren, dasiravno je izdelan skladno z vsemi veljavnimi standardi, dognanji stroke in priporočili zdravstvenih organizacij.”

Po besedah inšpektorata ugotovitve francoskega laboratorija glede možnega preseganja elektromagnetnega sevanja (SAR) izhajajo iz nepravilne rabe mobilnega telefona, kajti presežena vrednost se je pokazala pri telefonu le pri položitvi telefona proti ušesu s hrbtne strani ali zgornje strani (z neposredno bližino antene), ne pa tudi s strani zaslona, kot je predvidena raba mobilnega telefona.

Author avatar
Zavod Kolektiv99
http://kolektiv99.si
en_USEnglish