Svet EU potrdil predlagane posodobitve pravic potrošnikov

Svet EU je včeraj potrdil posodobitve evropskih pravil na področju pravic potrošnikov in t. i. greenwashinga oz. zelenega zavajanja. Prenovljena pravila bodo omogočila, da bodo lahko potrošniki pri nakupovanju izdelkov sprejemali odločitve, ki bodo okolju prijazne in sprejete na podlagi zadostnih informacij, so sporočili iz Sveta EU.

Nova pravila bodo okrepila pravice potrošnikov s spremembo direktive o nepoštenih poslovnih praksah in direktive o pravicah potrošnikov ter njuni prilagoditvi zelenemu prehodu. 

Direktiva bo potrošnike zaščitila pred zavajajočimi „zelenimi“ trditvami, vključno z nepoštenimi trditvami o zmanjšanju ogljikovih emisij. Pojasnila bo tudi odgovornost trgovcev v primerih informiranja (ali neinformiranja) o zgodnji zastarelosti, nepotrebnih posodobitvah programske opreme ali neupravičeni obveznosti nakupa rezervnih delov od izvirnega proizvajalca. Izboljšala bo tudi informacije, ki so na voljo potrošnikom, da bodo lahko sprejemali krožne in ekološke odločitve. Izdelki po vsej EU bodo na primer opremljeni z usklajeno oznako z informacijami o tržni garanciji trajnosti.

Več:

Svet EU

STA

Author avatar
Zavod Kolektiv99
http://kolektiv99.si
en_USEnglish