Narok o potrditvi kolektivne odškodninske tožbe zoper Apple na ljubljanskem okrožnem sodišču

Danes je na Okrožnem sodišču v Ljubljani potekal narok za odločanje o odobritvi kolektivne odškodninske tožbe zoper korporacijo Apple, ki jo je Zavod KOLEKTIV 99 v imenu slovenskih potrošnic in potrošnikov vložil oktobra 2021. Na naroku sta stranki v postopku dodatno pojasnjevali svoje argumente in dokaze, ki sta jih sicer predložili v večih pisnih vlogah v zadnjem letu. Sodišče bo na podlagi predloženega, današnjega naroka in nekaterih dodatnih pojasnil, naknadno izdalo sklep o potrditvi tožbe.

Na podlagi Zakona o kolektivnih tožbah je prvi korak v postopku odločanja o kolektivni tožbi potrditev tožbe. V Zavodu KOLEKTIV 99 na podlagi izvedenega naroka ostajamo optimistični in pričakujemo, da bo sodišče kolektivno tožbo potrdilo ter o njej tudi vsebinsko odločalo, saj smo prepričani, da je tožba v celoti utemeljena. Po potrditvi tožbe namreč sodišče začne z vsebinsko presojo tožbenega zahtevka.

Zavod KOLEKTIV 99 v tožbi zatrjuje, da je Apple z namernim upočasnjevanjem delovanja in zmanjševanjem nabora funkcionalnosti določenih modelov telefona iPhone oškodoval potrošnice in potrošnike tudi v Sloveniji. 

Tožba, s katero Zavod KOLEKTIV 99 v korist vseh oškodovanih potrošnic in potrošnikov zahteva povračilo škode v znesku 27,5 milijona evrov, je bila vložena na podlagi Zakona o kolektivnih tožbah, ki omogoča skupinsko uveljavljanje pravic posameznikov v primerih množičnega oškodovanja. Kolektivni spor zoper Apple je prvi primer tovrstne kolektivne odškodninske tožbe v Sloveniji na podlagi zakona, ki se je začel uporabljati v letu 2018. V postopku se je zavodu evidentiralo več tisoč posameznic in pozameznikov, lastnikov relevantnih iPhone modelov, evidentiranje pa je še vedno odprto. V primeru uspeha tožbe bo sicer sodišče odločilo o načinu vključitve potrošnic in potrošnikov in načinu morebitnega izplačila odškodnin.

Author avatar
Zavod Kolektiv99
http://kolektiv99.si
sl_SISlovenian